KOTITALOUSVÄHENNYS FYSIOTERAPIAN KOTIKÄYNNEISTÄ

Kotitalousvähennystä on vuoden 2024 alusta mahdollista saada fysioterapian kotikäynneistä.

Kotitalousvähennyksen saa vuoden 2024 ajan määräaikaisesti korotettuna, 60 % työn osuudesta. Vuodesta 2025 alkaen kotitalousvähennys on 40% työn osuudesta.

Lakimuutoksen tavoitteena on edistää toimintakyvyn tukemista ja itsenäistä kotona asumista. Se myös kannustaa kaiken ikäisiä asiakkaita hankkimaan terapiapalveluita kotiin ja näin osaltaan edistää ihmisten työ- ja toimintakykyä sekä kotona kuntoutumista.

Muutoksen tarkoituksena ei ole korvata julkista lakisääteisesti saatavaa palvelua. Hyvinvointialueet tai Kela eivät voi kotitalousvähennyksen nimissä siirtää järjestämisvastuullaan olevia palveluita asiakkaan itsensä maksettavaksi. Tämä pätee myös tilanteisiin, joissa asiakas odottaa kuntoutusta hyvinvointialueelta tai Kelan kuntoutuspäätöstä.

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa verottajan omaveropalvelun kautta. Ohjeet löytyvät verottajan sivuilta www.vero.fi, lisäksi annamme ohjausta tarvittaessa.

 

Verohallinto on asettanut hyvin tarkat kriteerit sille, minkälaisiin palveluihin kotitalousvähennystä voi hyödyntää.

  1. Palvelun tuottajan tulee olla laillistettu fysioterapeutti. Fysioterapeutin tulee olla rekisteröitynyt ennakkoperintärekisteriin sekä Soteri-rekisteriin.
  2. Kotitalousvähennystä voi saada ainoastaan fysioterapiapalveluista. Se ei kata esimerkiksi saman ammatinharjoittajan tuottamia muita palveluita.
  3. Terapian toteutuspaikkana on vakituinen tai vapaa-ajan asunto. Terapian kohteena tulee tällöin olla verovelvollinen itse tai tämän kanssa samassa taloudessa asuva henkilö. Työn tekevä fysioterapeutti ei saa asua samassa asunnossa.
  4. Etäterapia ei ole kotitalousvähennyskelpoista.
  5. Kotitalousvähennys on rajattu vain työn osuuteen (60% maksetusta työn määrästä vuoden 2024 ajan). Se ei kata kotikäynnin matkakuluja tai tarvikkeita. Matkakulut ja tehty työ on eroteltava selkeästi laskulla.
  6. Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 3500e/verovelvollinen. Pariskunnan enimmäismäärä on 7000e. Omavastuuosuus on 100e/verovuosi. Korotus on määräaikainen. Vuodesta 2025 alkaen enimmäismäärä on 2250e/verovelvollinen.

Kuka voi saada kotitalousvähennystä fysioterapian palveluista kotikäyntinä?

  1. Kotitalousvähennykseen ovat oikeutettuja kaikenikäiset fysioterapian palveluja tarvitsevat henkilöt.
  2. Kotitalousvähennyksen voi saada henkilö, joka maksaa sen verran veroja, että niistä voidaan tehdä vähennyksiä. Kotitalousvähennyslaskuri löytyy verottajan sivuilta www.vero.fi

Kuka voi hankkia ja kenelle voi hankkia kotitalousvähennys kelpoisia fysioterapian palveluita?

Palvelun voi hankkia itselle, puolisolle, lapselle, omille vanhemmilleen tai appivanhemmille.

” Jos esimerkiksi kotitalousvähennyksen maksimimäärä on jo käytetty kodin remontointiin ja ilmalämpöpumpun hankintaan, tai omat tulot ovat liian pienet kotitalousvähennyksen saamiseen, palvelun voi hankkia perheenjäsen, joka sitten tekee vähennyksen omassa verotuksessaan.”

”Täysi-ikäinen lapsi voi siis ostaa kotitalousvähennettävää fysioterapiaa esimerkiksi vanhemmilleen, jos terapia annetaan vanhempien kotona tai vanhempien vapaa-ajan asunnossa.”

Milloin et ole oikeutettu kotitalousvähennys kelpoiseen fysioterapian palveluun?

  1. Kotitalousvähennystä ei voi saada henkilö, jolla ei ole verotettavaa tuloa.
  2. Mikäli asiakas saa jotain muuta julkista tukea kuten

– Kelan lääkinnällistä kuntoutusta

– hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä

– käytössä on työnantajan myöntämä maksuväline (ePassi, Smartum tmv.)