Varaa aika

Ihminen koostuu erilaisista kudoksista ja elimistä, joilla kullakin on oma tehtävänsä. Ihminen on kokonaisuus, joka on jatkuvassa muutostilassa. Ihminen on terve, kun hänen elimistönsä sopeutuu ympäristöön tasapainoisesti ja sen sisäiset toiminnot ovat harmonisia.

Terveyden tasapaino voi järkkyä ulkoisen syyn, kuten tuulen, kylmyyden, kuumuuden, kosteuden, kuivuuden ja kesäkuuman vuoksi. Sisäisiä taudinaiheuttajia ovat tunteet kuten raivo, ilo, huolehtiminen, ajattelu, suru, pelko ja pelästys. Muita terveyden horjuttajia ovat mm. perinnölliset tekijät, heikko ruumiinrakenne, liiallinen rasitus ja huono ruokavalio.

Hoidon tavoitteena on havaitun häiriön poistaminen ja tasapainon palauttaminen. Yinin ja Yangin tasapaino, Qin ja Veren käyttäytyminen kehossa muuttuvat ajan mukana. Potilaan oireet ja merkit ovat aineistoa, joka kootaan katsomalla, kuuntelemalla, tunnustelemalla ja kyselemällä. Näin päädytään ns. diagnoosiin, joka voi olla esimerkiksi ”maksan nouseva Yang”. Sen oireita ovat mm. sykkivä päänsärky ohimoilla, silmissä tai pään sivuilla, tinnitus, kuurous, viha, ärtymys, kuiva suu ja kurkku, unettomuus, pyörrytys. Hoitona on maksan Yangin rauhoittaminen ja Yinin vahvistaminen.

Akupunktuuria käytetään myös fysioterapiassa kivun hoitoon ja rentoutumiseen. PKL mahdollistaa akupunktuurin laajemman käytön erilaisten sairauksien hoidossa.