Varaa aika

Kinesioteippauksen hoitomuotona aloitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kaze 1970-luvulla. Hän kehitteli ja tutki ihon ja ihonalaisten kudosten vaikutusta kipuun ja sen hoitoon. Tämän lisäksi hän tutki teippauksen vaikutusta nivelten liikelaajuuteen, verenkiertoon sekä lymfajärjestelmään. Kaze myös kartoitti elimistön omaa kykyä korjata ongelmia neurofysiologisten tekijöiden kautta.

Eurooppaan kinesioteippaus rantautui 90-luvun loppupuolella ja teippaustekniikoiden kehityttyä siitä on tullut osa fysioterapiaa. Urheilun parissa kinesioteippausta on käytetty sen toiminnallisuuden vuoksi jo pitkään ja käyttö lisääntyy jatkuvasti

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin vähentämään kipua ja lisäämään liikkuvuutta, ohjaamaan nivelten ja lihasten kuormitusta. Menetelmää voidaan käyttää tukemaan elimistön omaa parantamisprosessia mm. verenkierto- ja lymfajärjestelmän sekä neurofysiologisten tekijöiden kautta.

Nivelen mekaniikan osalta kinesioteipillä voidaan lisätä nivelen liikkuvuutta, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tuoda niveleen tarvittaessa tukeakin vetämällä teippi kireälle, tai asettamalla useampia teippikerroksia. Kinesioteippausta voidaan pitää kuitenkin enemmän sensorisena, kun taas perinteisen urheiluteippauksen toimintaperiaate on luonteeltaan lähinnä mekaaninen.

Kinesioteippauksessa hyödynnetään kinesioteipin ihon kaltaisia ominaisuuksia. Teipin palautuva elastisuus on samanlainen kuin iholla, noin 30–40 %. Teippiä voi pitää parikin viikkoa ja se kestää suihkussa käyntiä, uimista ja saunomista. Materiaali on puuvillaa ja käytettävä liima on akryylipohjainen. Kinesioteipin aiheuttamat allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Teippaustekniikat perustuvat teipin ominaisuuden käyttöön. Teipin vetosuunta ja elastisuuden hyväksikäyttö ovat olennaisia tekijöitä teippauksessa. Teippausta voidaan käyttää lihaksen rentouttamiseen tai aktivointiin, turvotuksen poistoon lymfakiertoa edistämällä, nivelen asennon ohjaamiseen ja funktionaalisesti sen toimintaan vaikuttamalla.

Fysioterapeutin tieto anatomiasta ja biomekaniikasta antaa parhaan pohjan teippauksen hyödyntämiseen.