Varaa aika

Faskiamanipulaatio® on pohjois-italialaisen fysioterapeutti Luigi Steccon kehittämä manuaalisen terapian menetelmä, jonka kehittymisen taustalla on 40 vuotta jatkuvaa opiskelua ja tutkimustyötä ja suunnaton määrä tuki- ja liikuntaelinongelmaisten potilaiden hoitoa.

Faskiamanipulaatio® kohdistu faskiaan  (sidekudoskalvo, peitinkalvo, faskia), ja erityisesti lihaksiin liittyviin faskioihin, joihin  kuuluvat epimysium (lihaksen uloin kalvorakenne) ja retinaculumit (retinakulum, pidäkeside)  ja tarkastelee myofaskiaalista järjestelmää kolmiulotteisena jatkumona. Faskiamanipulaatio® -menetelmä esittelee täydellisen biomekaanisen mallin, joka auttaa tulkitsemaan faskian osuutta muskuloskeletaalisissa (tuki-ja liikuntaelimistöön liittyvä) toimintahäiriöissä. Tämän manuaalisen menetelmän perusajatus on tunnistaa tarkka, paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Kun rajoittunut tai kivulias liike (suunta) on löydetty, tunnistetaan tarkka faskiassa oleva piste ja tätä tarkasti määritettyä faskian aluetta manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus.

Faskia ulottuu laajalle alueelle ja sen vuoksi olisi vaikeaa ja epätarkoituksenmukaista käsitellä koko aluetta.  Tarkkojen avainalueiden paikantaminen tekee manipulaatiosta tehokkaampaa.  Faskian anatomian tuntemukseen perustuva myofaskiaalisten yhteyksien  tarkka analyysi osoittaa parhaan hoitokohdan. Näiden tiettyjen pisteiden (CC ja CF) syvä hankaus/hieronta  tähtää jännitteiden tasapainon palauttamiseen. Hoidettavat pisteet valitaan liiketestien perusteella, jolloin uudelleen arvioinnin kautta on mahdollista havaita muutokset kehon toiminnassa ja kivussa. Jännitteet lihaskalvojärjestelmässä voivat johtaa fysiologisiin muutoksiin aiheuttaen mm. asentotuntoaistimusten ongelmia, liikkeen hallinnan ongelmia sekä kipua.

Ongelmat lihaskalvojärjestelmässä voivat syntyä ylikuormituksen, vääränlaisen kuormituksen,toistuvien väärien liikemallien sekä trauman seurauksena. Esimerkiksi pitkäkestoinen tietokonetyö,haravointi ja vasarointi saattavat vaikuttaa lihaskalvojen kykyyn toimia ja liukua.

Faskiamanipulaatio mahdollistaa ongelmien ratkaisun kipualueilta, koskematta itse kivuliaaseen alueeseen.

Heijasteet, jännitteet ja kolmiulotteisuus saattavat johtaa kivun syyt kauaskin itse ongelma-alueesta.